Τα αθλήματα της σκοποβολής χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με:

 • Τον τύπο του όπλου (πιστόλι, τυφέκιο, λειόκανο, ραβδωτό κ.τ.λ.)
 • Το διαμέτρημα του όπλου ή τον τρόπο λειτουργίας του
 • Τον τύπο, το μέγεθος ή το υλικό του στόχου, κ.α.

Τα αγωνίσματα της σκοποβολής κατατάσσονται σε δύο κύριες ενότητες, στην ενότητα του σταθερού στόχου και στην ενότητα του πήλινου στόχου.

Η καθεμία ενότητα χωρίζεται σε υποενότητες.

Ο σύλλογός μας δραστηριοποιείται στα αγωνίσματα:

 • Σκοποβολής IPSC
 • Σταθερού στόχου (ISSF)
 • Τυφεκίου 300μ.
 • Μεταλλικής σιλουέτας

Σκοποβολή IPSC

Το αγώνισμα της σκοποβολής IPSC διεξάγεται με πιστόλια και περίστροφα διαμετρήματος 9 mm και πάνω, τουφέκια ραβδωτά αλλά και λειόκανα τουφέκια με διαμέτρημα τουλάχιστον 20GA.

Η σκοποβολή IPSC είναι ένα συναρπαστικό και σχετικά νέο είδος σκοποβολής. Στο αγώνισμα αυτό ο σκοπευτής δοκιμάζεται σε μία σειρά από σκοπευτικά προβλήματα (Στάδια), που αποτελούνται από ένα σύνολο στόχων, χάρτινων και μεταλλικών, μοιρασμένα μέσα στο χώρο, που βάλει ο σκοπευτής σε διάφορες θέσεις και αποστάσεις.

Πολλαπλοί στόχοι, κινούμενοι στόχοι, στόχοι που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή βάζουν σε κίνηση άλλους στόχους, μερικώς καλυμμένοι στόχοι, κίνηση, τακτική, φράγματα και εμπόδια και γενικά ό,τι δυσκολία μπορεί να φανταστεί ο σχεδιαστής των σταδίων, συνδυάζονται για να προκαλέσουν τους αθλητές. Οι σκοπευτές της σκοποβολής IPSC καλούνται να βάλουν τους στόχους με ευστοχία αλλά και με ταχύτητα αφού το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την βαθμολογία δια τον χρόνο που έκανε ο σκοπευτής να βάλει κατά των στόχων.

Για την μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιούνται ειδικά χρονόμετρα που δίνουν το σήμα εκκίνησης και καταγράφουν τους χρόνους βολής ακούγοντας τον ήχο των πυροβολισμών του σκοπευτή.

Οι αγώνες της IPSC περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες στα τελικά αποτελέσματα, οι οποίες χρησιμοποιούνται, σαν μέθοδοι αναγνώρισης διαφορετικών τεχνικών, εξοπλισμού, φύλου και ηλικίας.

Η σκοποβολή IPSC αν και δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα έχει εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς αθλητές ανά την υφήλιο και καλλιεργείται σε 42 χώρες.


Σταθερός Στόχος (ISSF)

Η ISSF είναι το επίσημο αναγνωρισμένο σώμα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τα αγωνίσματα του προγράμματος της Ολυμπιάδας.

Η ISSF ιδρύθηκε το 1907 και αποτελείται από 157 Εθνικές Ομοσπονδίες σκοποβολής.

Είναι η πρώτη Διεθνής Ομοσπονδία που ιδρύθηκε για την κάλυψη αγωνισμάτων σκοποβολής και καλύπτει το κύριο όγκο σκοπευτών διεθνώς.

Στα αγωνίσματα σταθερού στόχου ο στόχος είναι σταθερά τοποθετημένος σε διάφορες αποστάσεις (ανάλογα το αγώνισμα) ή εάν κινείται η κίνηση του είναι με μικρή ταχύτητα σε προκαθορισμένη βραχεία τροχιά ή άξονα.

Οι στόχοι που χρησιμοποιούνται στα αγωνίσματα του σταθερού στόχου είναι στην πλειονότητα τους από χαρτί ή σε μερικές περιπτώσεις από μέταλλο.

Τα αγωνίσματα με πυροβόλα όπλα μικρών διαμετρημάτων διεξάγονται με τουφέκια και πιστόλια των 22 εκατοστών της ίντσας.
Αυτά γίνονται σε σκοπευτήρια των 25 και 50 μέτρων για τα πιστόλια και των 50 μέτρων για τα τουφέκια.

Τα αγωνίσματα με πιστόλι μικρού διαμετρήματος είναι:

 • Σπορ πιστόλι Γυναικών που διεξάγεται σε σκοπευτήριο 25m.
 • Πιστόλι Ταχύτητας Ανδρών που διεξάγεται σε σκοπευτήριο 25m.
 • Ελεύθερο Πιστόλι Ανδρών που διεξάγεται σε σκοπευτήριο 50m.
 • Πιστόλι Standard Ανδρών

Τα αγωνίσματα με τουφέκι μικρού διαμετρήματος είναι:

 • Τουφέκι 3 στάσεων όπου ο σκοπευτής βάλει κατά του στόχου από τρεις στάσεις, ορθίως, γονυπετώς και πρηνηδόν. Στο αγώνισμα αυτό οι άνδρες βάλουν 40 βολές από κάθε στάση σε σύνολο 120 βολών, οι δε γυναίκες βάλουν 20 βολές από κάθε στάση σε σύνολο 60 βολών.
 • Τουφέκι πρηνηδόν Ανδρών.
 • Τουφέκι Πρηνηδόν Γυναικών.

Πιστόλι μεγάλου διαμετρήματος όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα πιστόλια και περίστροφα που βάλουν βολίδες διαμέτρου από .32 εκατοστά της ίντσας έως και .38 της ίντσας δηλαδή από 7,62mm έως 9,65mm. Το αγώνισμα του πιστολιού μεγάλου διαμετρήματος ή όπως αλλιώς ονομάζεται του πιστολιού κεντρικής πυροδότησης διεξάγεται σε πεδίο βολής 25m και ακολουθούνται οι κανονισμοί του σπορ πιστολιού μικρού διαμετρήματος.

Τουφέκι μεγάλου διαμετρήματος όπου χρησιμοποιούνται τουφέκια που βάλλουν βολίδες με διάμετρο έως 8mm. Τα αγωνίσματα των τυφεκίων μεγάλου διαμετρήματος διεξάγονται σε σκοπευτήρια 300m και ακολουθούνται οι κανονισμοί που διέπουν και τα αγωνίσματα με τουφέκια μικρού διαμετρήματος.

Κάθε χρόνο διεξάγονται και για αυτά τα αγωνίσματα Πρωταθλήματα και Κύπελλα και αν και δεν θεωρούνται Ολυμπιακά Αθλήματα η διάδοση τους παγκοσμίως είναι όση και των Ολυμπιακών.